Bibliotek

San Cataldo rummer et bibliotek, som især har håndbøger, dansk litteratur og bøger om Italien. Det en tradition, der på ganske særlig vis bidrager til livet på San Cataldo, at mange stipendiater og venner genrøst skænker et eksemplar af egne værker til biblioteket. På den måde vidner biblioteket om de mange danske forfattere, der gennem årene har gæstet San Cataldo, og om de værker, hvis tilblivelse på en eller anden vis knytter sig til et ophold på San Cataldo.

Grundstammen er Carl Wiinstedts bogsamling, der i 1915 blev udvidet via et boglegat stiftet af ’Udvalget til Folkeoplysningens Fremme (*).’ Bibliotekets nyere historie er omtalt i San Cataldo i tusinde år, hvor Kristian Hvidt skriver, at ”På San Cataldo findes et forholdsvis stort og alsidigt bibliotek, der i 1983 blev ordnet og katalogiseret af bibliotekar Nina Juul, som stadig holder samlingen i orden. Den indeholder mange bøger, som er skrevet helt eller delvis på klosteret og skænket biblioteket af taknemmelige stipendiater. Biblioteket er helt overvejende dansksproget og rummer kun meget lidt, der handler om egnens historie.” (**) De senere år har bibliotekar Hanne Brandt påtaget sig opgaven med at holde orden i bogsamlingen og ajourføre bibliotekslisterne, og forlagene Gyldendal og Museum Tusculanum samt  Gentofte Bibliotek har generøst bidraget til samlingen.


Midt i biblioteket hænger en pendel, der er udtænkt om en tredimensionel opslagstavle med små sedler med hilsner.  I forbindelse med fejringen af San Cataldos 100 års jubilæum besøgte nonnerne fra redemptoristklostret i Scala og skrev en hilsen. 


*)  Lange, Bente: Carlo Wiinstedt til San Cataldo in Lange, Bente, Marianne Pade og Lene Waage Petersen m.fl. San Cataldo – et adeligt nonnekloster på Amalfikysten, 2013, s. 206
**)  Hvidt, Kristian: Udsigt fra et italiensk kloster. San Cataldo i tusinde år, 1993, s. 241


Kartotek over bøger på biblioteket

Liste over bibliotekets bøger med særligt blik på Amalfikysten, Scala eller klosteret

Vejledning i brugen af San Cataldos bibliotek

 

 

Arrild Huitfeldts Danmarckis Rigis Krønicke

På San Cataldo er der et bogskab, der fortrinsvis rummer ældre danske litteratur og bøger fra Wiinstedt familien. Her lå også første bind af Arild Huitfelds Danmarckis Rigis Krønicke, med adskillige siders håndskrevne tilføjelser (fra familien Wiinstedt?) I 2012 besøgte formanden for Dansk Bibliofilklub Christian Sørensen klosteret og ’genfandt’ dette første bind af Huitfelds Danmarkskrønike. Christian Sørensen fik herefter arrangeret reparation og stabilisering af bogen af bogbinder Birthe Lassen. Værket, som er i 2 bind, er fra 1652-1655. Nu har også værkets bind to fået sin plads i bogskabet. En dag modtog formanden for San Cataldo en mail, hvori afsenderen oplyste, at han havde del 2 af Huitfelds krønnike liggende efter sine forældre, som begge havde været, indtil flere gange, på San Cataldo. Begge forældre var nu døde, men afsenderen erindrede, at hans mor havde fortalt, at der på San Cataldo skulle eksistere bind 1 og at vi sikkert ville være interesserede i at overtage bind to.